luni, 3 februarie 2014

Plantele medicinale si sanatatea

Astazi as vrea sa abordez un subiect despre care nu se vorbeste atat cat ar trebui,si anume PLANTELE MEDICINALE.Intr-o lume in care industria farmaceutica ia amploare,vindecarea prin intermediul plantelor medicinale a devenit un subiect tabu pentru multi dintre noi.
Parca este mai simplu sa luam o pastila decat sa preparam o infuzie,nu-i asa? In aceasta postare nu o sa prezint solutii magice care te vindeca peste noapte,ci doar o sa vorbesc despre cateva dintre plantele medicinale,cele mai cunoscute,care ne pot ajuta sa ne mentinem sanatatea si chiar sa tratam anumite afectiuni,daca sunt utilizate corect.
Oamenii sunt sceptici cand vine vorba despre tratarea afectiunilor cu plante medicinale.Hmm,parea mai convingatoarea reclama aceea pe care am vazut-o dimineata la televizor,decat o cana cu ceai ,de care imi povesteste bunica ca ii facea bine.N-o sa incep sa enumar avantajele si dezavantajele medicamentelor,ramane la alegerea voastra daca alegeti terapia naturista sau nu.

Voi incepe cu bine-cunoscuta COADA-SORICELULUI.


Planta creste pe marginea drumurilor si pe locuri necultivate,insa o puteti achizitiona foarte usor de la un Plafar.
Sub denumirea populara de "alunele" sau "sorocina" ,de la ea se folosesc atat florile,cat si planta impreuna cu frunze si flori.Datorita continutului in ulei volatil,bogat in azulen,coada-soricelului are proprietati puternic antiseptice,dar si stomahica,astringenta sau vulnerara.

Inidicatii: afectiuni ale stomacului si intestinelor,ca enterocolite si gastrite,afectiuni hepato-biliare,inapetenta,stari alergice,anexite,hemoroizi,arsuri,plagi purulente,eczeme,ulcere varicoasa,abcese dentare.
Extern,se foloseste sub forma de bai sau comprese calmante,anti-inflamatoare si dezinfectanta,avand proprietatea de a regenera tesuturile.
Personal,m-a ajutat aceasta planta in reglarea menstruatiei,iar pe mama mea in eliminarea unor calculi renali.Nu oricine poate consuma infuzia,datorita gustului amarui,dar in timp papilele gustative se vor obisnui.

GALBENELELE


 Galbenelele sunt cultivate prin gradini pentru florile lor galben-portocalii.Florile contin un principiu amar,ulei esential,saponine,etc.Ele au proprietati cicatrizante si calmante.Ceaiul din flori,care pot fi asociate cu musetel,coada-soricelului,sunatoare,menta si patlagina,se recomanda in tratarea ulcerului stomacal si duodenal.Florile de galbenele maresc secretia biliara,utilizandu-se in boli de ficat.
Ceaiul de galbenele mai are proprietatea de a calma durerile menstruale,mai ales la persoanele anemice.Cura se va face cu o saptamana inainte de aparitia fluxului menstrual.
Sub forma de bai,cataplasme sau tinctura,florile se folosesc ca pansament pentru ranile care se vindeca greu,ca ulceraii,plagi cu puroi,arsuri,degeraturi,acnee,eczeme.


MUSETELUL


Musetelul,numit in unele locuri si romanita,matricea sau moruna,este una dintre cele mai vechi si folosite plante medicinale.Florile,contin un ulei volatil,de culoare albastra,care datorita unui principiu numit azulen si a unui glicozid de naturaflavonica,au proprietati  antispasmodice,anestezice,dezinfectante si anti-inflamatorii.
Infuzia de musetel,calmeaza spasmele muschilorstomacului,provocate de gastrite si colitele insotite de colici.Se recomanda de asemea contra diareei si chiar si a bolilor de ficat.
In raceli si gripa,ceaiul de musetel provoaca transpiratia,ceea ce face sa scada febra.
Extern,se foloseste sub forma de cataplasme,clisme,gargara si bai in afectiuni precum :hemoroizi,ulceratii ale pielii,leucoreea,conjunctivita,abcese dentare.
Un efect benefic il are si asupra parului spalat cu infuzie de musetel,acesta devenind matasos si intarindu-si radacina,precum si asupra pielii iritate sau inrosite.

Am ales sa vorbesc despre aceste 3 plante,pentru ca mie personal si familiei,ne-au adus beneficii pentru sanatate, fie ca a fost vorba de o colica renala,intarzierea menstruatiei,calmarea unei iritatii de la nivelul pielii.Utilizate cu moderatie si respectand intocmai modul de preparare al infuziilor,sunt de parere ca aceste 3 plante n-ar trebui sa lipseasca din casele noastre.


Bibliografie:"Plantele medicinale in apararea sanatatii" Corneliu Constantinescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu